martes, 7 de mayo de 2024

trobada de maig

 






Dilluns 6 de maig de 2024,  nova trobada mensual dels diLLUMs d'arts al Forn, al Forn de la Canonja de Tortosa. Com sempre, amb gent nova que s'afegeix a aquesta mena de família on el nexe aparent és la cultura, de forma distesa, amena, un xic anárquica, oberta, lúdica, col·laborativa..., però on allò veritable i profund que ens acaba unint és l'estima.

Una d'aquelles coses de les que un se sent feliç d'haver fet créixer.

Comencem la trobada amb la proposta musical de Sisco Lahosa, aquest mes dedicat a la cantant ebrenca Sara Blanch Freixes, amb la interpretació “Qui la voce sua soave” de Bellini. També ens recorda l’article que va proposar per a reflexionar, “La transformació digital” de Daniel Innenarity, i convida a fer-se soci de l’Ateneu de la Vegueria de l’Ebre.

Jesús Tibau llegeix un fragment del llibre Lo diable és al telèfon, presentat a la tarda a la Biblioteca de Tortosa, i Fede Cortés, el seu autor, en parla breument.

Ricardo Gascón informa de les properes activitats al Casal Tortosí; la més inmediata, el dia 10 de maig, una actuació de David Espinós.

Agustí Forner ens parla de la participación de diversos pintors al festival de música Toca’m.

Mario Pons agraeix l’èxit de públic de la projecció de la seva pel·lícula L’Espill al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, i canta un fragment de la seva cançó Mare Nostrum.

Uri Cateura ens explica el certamen Efimurs que tindrà lloc a L’Ametlla de Mar, en què es pintaran diversos murals a la vila.

Pep Mola i Paul Martín ens mostren la seva col·laboració amb un mini recital dels poemes de Paul acompanyats del baix de Pep.

I tot acompanyat amb el menjar i el beure que de forma pacient ens ofereixen al Forn de la Canonja, i del cremat de l’Agustí.

lunes, 22 de abril de 2024

Deu sense amb Gerard Vergés










 Un dels nostres actes preferits és l'homenatge anual dedicat a Gerard Vergés, al voltant de l'aniversari de la seva mort, el Sant Jordi de 2014.

Enguany fa deu anys, i d'aquí el lema que hem posat a l'acte, Deu sense amb Gerard Vergés, amb aquestes contradictòries preposicions de sense i amb, que parlen de la seva absència i, ahora, del molt que el tenim sempre present.

Com sempre, l'acte és organitzat pels diLLUMs d'arts al Forn i Òmnium Cultural Terres de l'Ebre, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa.

Inicia l'acte Ricardo Gascón i Dolors Roo, i després, sota la conducció d'Ernest Redó, reciten textos de tots els llibres de Vergés: Manel Ollé, Montse Boldú, Montse Pallarès, Conxita Jiménez, Tomàs Camacho, Joan Maria Romaní, Ernest Redó i Cinta Sabaté. Després s'afegiran més gent a la secció de micro obert, com Artur Gaya, Mònica Sales, Quim Melcior, Meritxell Roigé, mar Lleixà, Òscar Ologaray, Pilar Caballé, Ricardo Gascón, i Jordi Jordan, alcalde de la ciutat. La participació plural de representants polítics es fa amb respecte a l'autor homenatjat, i sempre amb les seves paraules de protagonistes. 

La companyia Sinèrgia, acompanyades de David Espinós, amb un espectacle dedicat a Vergés, inicia i acaba l'acte, que finalitzada amb un agraïment de la família.

Més imatges a l'àlbum de Rafael RicoteRafael Ricote, que també ens regala el vídeo de l'acte.


martes, 5 de marzo de 2024

Trobada dels diLLUMs d'arts al forn de març

 



















4 de març de 2024. Nova trobada dels diLLUMs d’arts al Forn.

Els nostres sopars/trobades, trobades/sopars, són sempre diferents, tenen vida pròpia. Ens agrada i intentem mantenir un equilibri entre: per un costat la part lúdica, fomentada en les rialles, converses, abraçades, de dos en dos i de tres en tres, causa i conseqüència d’allò més essencial que busquem, el coneixement mutu; i per un altre costat la difusió de propostes, d’activitats i creacions artístiques i culturals. De vegades ho aconseguim i d’altres no, perquè el control que volem mantenir és limitat.

La trobada d’aquest dia ha estat farcida d’intervencions, i hem interromput constantment el brogit típic d’un sopar de més de quaranta persones, i en alguns moments hem temut excedir-nos. En canvi, molts dels assistents habituals ens han manifestat que ha estat una gran trobada, plena d’interès, que es pot resumir així.

Sisco Lahosa ha començat com sempre amb una proposta musica, en aquest cas amb les marxes processionals de Setmana Santa i l marxa la fúnebre de Chopin. I també ens ha recordat l’article que va recomanar, sobre la polèmica del Hard Rock.

Susanna Abella ens ha avançat properes activitats de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Josep Maria Franquet ens ha parlat del llibre Terres de l’Ebre, reserva de la biosfera, El gran atles de les Terres de l’Ebre.

Balís Catmi ens ha portat una curiositat cubana, una mostra de revistes que hem pogut gaudir, i ens ha recitat amb Marisé Ruiz alguns dels textos.

Jordi Mulet, d’Amics dels Castells, ens ha comentat el número 23 de la revista de l’entitat, que es presenta el 7 de març.

Mario Pons ens ha convidat a veure la seva pel·lícula L’Espill, que es projectarà a Tortosa el mes d’abril.

Joan Maria Romaní, coordinador del Club de Lectura de Tortosa, ens recomana el proper llibre que es comentarà, Societat limitada, de Ferran Torrent.

Pep Mola ens convida a participar com a figurants en una fotografia especial que farà demà al carrer Hemingway de Tortosa.

Miquel Reverté ens parla del seu poemari Greatest hits, publicat per l’Associació Mar de Fora, presentat avui a la Biblioteca de Tortosa. Paul Martín recita un dels poemes del llibre, dedicat a Eduardo Margaretto, editor del llibre, que ens recitarà el seu poema “Confesiones de un impostor en la Ràpita”.

Albert Fabà ens recita i canta un text de Vicent Andrés Estellés.

I acabem com ens agrada, cantant i corejant les jotes de Màrius Pont, amb Anna Morell, Joan Maria Romaní, Marisé Ruiz, i La Tuna Folck, que interpreten el que anomenem extraoficialment l’himne dels diLLUMs, la seca Rumbeta agraïda.

I altres coses que haureu de vindre per a descobrir.

Més imatges a l'àlbum de fotos.

martes, 6 de febrero de 2024

Trobada dels diLLUMs d'arts al forn de febrer

 










5 de febrer de 2024. Nova trobada dels diLLUMs d’arts al Forn.

Comencem la trobada amb la proposta musical de Sisco Lahosa: la simfonia del nou món, de Dvorack.

Joan Maria Romaní, coordinador del Club de Lectura de Tortosa, ens recomana el proper llibre que es comentarà, L’home que va viure dues vegades, de Gerard Quintana.

Tomàs Camacho ens parla de la Mostra Oberta de Poesia a Alcanar.

Paul Martin ens recita un dels seus poemes.

Màrius Pont ens canta les seves jotes.

Més imatges a l'àlbum.