domingo, 27 de enero de 2019

Numen, les paraules inicials


Aquest és el text que  van llegir abans de l'inici de l'espectacle Numen, somni de l'Ebre, el 26 de gener de 2019 al Teatre Auditori Felip Pedrell:

Som Ricardo Gascón i Jesús M. Tibau, del col·lectiu diLLUMs d’arts al Forn, culpable en gran part que avui ens trobem aquí. Moltes gràcies a tothom, per cert.
I gràcies a l’Ajuntament de Tortosa i Òmnium Cultural per a ajudar-nos a organitzar-ho de la millor forma que hem pogut i sobretot, sense estalviar ni gota d’entusiasme, i gràcies per la col·laboració al Campus Extens de la URV, i a la delegació de Cultura, al Forn de la Canonja i a molta gent a títol personal, especialment al grup d’actors, actrius, músics etc que despertaran Numen, somni de l’Ebre.
La gent ens atura pel carrer fa dies preguntant... però què és Numen? Una entrega de premis, una obra de teatre? Què és!!!    Ni una cosa ni l’altra.
Fa més d’una any, durant les trobades mensuals dels diLLUms d’arts al forn, ens vam adonar que molta gent del nostre entorn cultural estaven guanyant premis, i que poca gent se n’assabentava,
Des de principis de 2018 vam estar fent una tasca diària i constant de prendre nota de tots els premis culturals que la gent de les Terres de l’Ebre, i de la seva àrea d’influència, estava guanyant en totes les disciplines: literatura, música, pintura, promoció cultural, etc.
El nombre va créixer ràpidament: 20, 40, 60 i, finalment, a 83.  I els que ens devem haver deixat, n’estem segurs Aprofitem un cop més per a demanar disculpes per les omissions involuntàries que haguem pogut cometre, i us convidem a ajudar-nos a fer una llista més completa l’any vinent.
Vista la quantitat i la qualitat dels premis rebuts arreu de les Terres de l’Ebre, del país, i també internacionals, calia organitzar un acte d’envergadura, d’autoestima interior, per a demostrar-nos a nosaltres mateixos, i també a tot el país, que estem aquí, que som molts i que estem junts.
Però no una gala, ni una desfilada de gent pujant a l’escenari, Volíem un acte on els espectadors sortissin satisfets, emocionats, i també les persones i entitats premiades (més de 60 estan aquí presents; moltes gràcies per la il·lusió que heu demostrat per aquest acte). I li vam demanar a Valer Gisbert que ens “organitzés” una mica el guió de l’acte.
Però tal com ja va fer a Versos contra la violència, no s’ha limitat a ordenar  “una mica” el guió, sinó que Valer ha creat, a partir de fragments de les obres d’alguns dels premis, un autèntic espectacle amb dansa, poesia, teatre, música, imatge... que ara podreu gaudir.
Un espectacle on podrem comprovar, en directe, com desperta Numen, aquesta  deïtat pagana que habita en la natura i atia el foc de les emocions. La musa de qualsevol disciplina que torna els somnis en realitat i obre canals de llum i inspiració.
Ara Numen dorm al fons de l’Ebre, i només despertarà una vegada per desvetllar en nosaltres somnis d’art i així poder partir cap a altres contrades; el gest, el cant, la música, el teatre, les imatges, les llums, les ombres i totes les emocions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario